Als u problemen ondervindt om deze pagina te lezen, lees hem dan online op:
Oceania News - Uitgave september 2005
www.aussietours.be blt Oceania News - Jaargang 4 - Uitgave april 2006  
.
.
.
back to newsletter

Regio in de kijker: Onthaasten op Tonga.  

 

 

Tonga is vooral een grote bak met water. Zoeken naar land is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Op een oppervlakte van meer dan 700 000 vierkante kilometer is er slechts 0.1% landmassa, verdeeld over 170 eilanden. Ze zijn in drie hoofdgroepen onderverdeeld, van noord naar zuid: de Vava’u-groep, de Ha’Apai-groep en de Tongatapu-groep. De eerste twee komen hier aan bod. Dit is de ultieme vorm van onthaasten!

 

 

 

De meeste bezoekers aan de Vava’u-groep, die uit meer dan vijftig eilandjes bestaat, zijn zeilers. De wirwar van kanalen, lagunes en baaien biedt al eeuwenlang een veilig toevluchtsoord voor zeilschepen. De ‘andere’ mensen komen hiernaartoe om te duiken, te snorkelen, te vissen of gewoon te genieten van de rust op een van de meest geïsoleerde eilanden in de Pacific. Neiafu is de enige plaats van betekenis op Vava’u. Het slaperige plaatsje ontwaakt alleen op zaterdag, als de markt wordt gehouden. Vava’u staat daarnaast bekend als een van de beste duikgebieden van de Pacific. Bij Kitu Island is de duikplek Sharks Tooth, een combinatie van grotduiken en haaien. Gelukkig niet de White Shark, maar de White Tip Reef Shark. Buiten watersport is er niet veel te beleven. ’s Zondags gaat iedereen naar de kerk. Meer dan de helft van de bevolking is methodist en behoort tot de Free Wesleyan Church of Tonga. De dienst is in het Tongan, maar af en toe worden voor toeristen verschillende onderdelen in het Engels vertaald.

 

Ha’Apai, de volgende bestemming, is slechts een halfuurtje vliegen verwijderd. De landingsbaan snijdt het eilandje in tweeën. Was alles op Vava’u al kleinschalig, Ha’apai is de overtreffende trap. Er is nauwelijks verkeer en er zijn weinig toeristen. Deze groep is ongetwijfeld het kleinste en minst ontwikkeld. De paradijselijke koraaleilanden zijn voorzien van verlaten parelwitte stranden en turkooizen lagunes vol tropische vissen. De grootste plaats Pangai is niet meer dan een verzameling gebouwtjes langs een straat. Het Afa Eli Historical Museum staat misschien wel symbool voor Ha’apai: klein (naar men zegt het kleinste museum ter wereld) en de 76-jarige Amerikaanse eigenaresse is uitermate behulpzaam en vriendelijk. Je kunt hier heel goed duiken en snorkelen bij koraalriffen. Ook zeekajakken en paardrijden over zandstranden behoort er tot de mogelijkheden.

 

Weetjes over Tonga:

LIGGING: Tonga ligt in het zuidelijke deel van de Grote Oceaan, zo’n tweeduizend kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Tonga is het makkelijkst te bereiken met Air New Zealand, dé vliegtuigmaatschappij als je naar de Pacific wilt reizen.

KLIMAAT: Het klimaat is gedurende het hele jaar aangenaam en zonnig, met een temperatuur tussen de 22 en 30°C. Het hele jaar is goed voor Tonga, maar de beste reistijd ligt waarschijnlijk tussen mei en november.

VISUM: EU-burgers hebben voor een verblijf van maximaal dertig dagen genoeg aan een geldige reispas, dat nog tenminste zes maanden geldig is.


TAAL: Tongan is de Polynesische taal, maar door veel bewoners wordt ook Engels gesproken.

VERVOER: Tussen de eilanden varen veerboten. Maar het beste kan je tussen de diverse eilanden gebruik maken van het vliegtuig.