Als u problemen ondervindt om deze pagina te lezen, lees hem dan online op:
Oceania News - Uitgave september 2005
www.aussietours.be blt Oceania News - Jaargang 6 - Uitgave juni 2008  
.
.
.
back to newsletter

 

Aussie Girl Down Under: Heidi op avontuur in Vanuatu

 


Vanuatu … wat een ervaring !!! Na een tussenstop van 2 nachten in Sydney brengt een vlucht van ongeveer 3 uur me naar Port Vila, de hoofdstad van Vanuatu. Een lokale band verwelkomt alle vluchten met traditionele Zuidzee-muziek.
Ik heb 10 dagen om Vanuatu te verkennen en het is een échte aanrader!

Vanuatu is een archipel van 83 eilanden met een unieke mix van traditionele dorpen, cultuur, resorts, stranden en uiterst gevarieerde natuur (van vulkanen tot schitterende duikplaatsen). Met deze mix op een weinig gecommercialiseerde bestemming, is het een waar genot om je te laten onderdompelen in de lokale puurheid en ongereptheid.

Blijf vooral niet in en rond Port Vila hangen. Deze stad biedt wel de meeste mogelijkheden wat betreft bars en restaurantkeuzes, maar de échte ervaringen vind je buiten de stad.
Vanuatu werd door zowel de Britten als de Fransen gekoloniseerd en is pas als natie onafhankelijk sinds 1980. De meeste mensen spreken er dus naast hun lokale taal Bislama (een soort pigeon English) ook Frans en/of Engels.
De helft van de bevolking in Vanuatu is werkloos maar de mensen kunnen er wel van het land leven. Ze houden vrij sterk aan hun cultuur, gebruiken en rangorde binnen hun “village”. Een klassiek dorp bestaat uit ongeveer 100 mensen en de woningen zijn stevige hutten rond een communaal middenplein. De mensen bewerken het land en kunnen op die manier zelf instaan voor hun levensbehoeftes.

Tijdens een stadsrondrit in Port Vila (30.000 inwoners) krijg je een algemene indruk van alle instanties van het land met ongeveer 200.000 inwoners.
Genieten wordt het van prachtige panorama’s, baaien, jungle … tijdens een eilandrondrit.

Een trip naar de Cascade Waterfalls is ook top. De gids Robert leert ons meer over het gebruik van planten in het dagelijks leven en een paar leuke trucjes met bladeren. Het is een avontuur om bij de watervallen zelf te komen maar zeker de moeite waard. Op een gegeven moment moeten we een waterloop over. Je voeten worden dus gegarandeerd nat!

Beneden aan de steile watervallen, laten we onze spullen achter en gaat het in badkledij verder. Er zijn een aantal touwen gespannen zodat je toch een houvast hebt op de glibberige rotsen. Robert neemt ons mee achter het watergordijn en een kleine grot. Zeker iets wat je op je eentje niet zou doen en weten. Een culturele zang- en dansavond is ook een must als kennismaking met de tradities.


Vanop Efate, het hoofdeiland, maak ik een dagtrip naar Pentecost Island. Dit eiland is wereldwijd vooral bekend om het belangrijke ritueel om de Yam-oogst te vieren. Het Nagol-ritueel wordt al sinds eeuwen beoefend. Het is een ritueel vol waardigheid en mystiek, maar tevens niet ongevaarlijk en risicovol voor de ledematen. Het duurt zo’n 3 à 5 weken om een hoge toren (20 à 30 meter) te bouwen die opgetrokken is uit enkel natuurlijke materialen uit de jungle. Elke “land diver” kiest z’n eigen lianen die aan de enkels vastgebonden worden.

Vanop verschillende plateaus, platformen die kraken bij het springen, duiken de springers zo goed als volledig naakt naar beneden, onder het gezang van hun stamgenoten. De lengte van de lianen is zeer belangrijk, want een overschot van 10 cm kan leiden tot een nekbreuk. Als de duiker de grond nadert, krult hij zich op en geraakt zo de grond met z’n schouders wat dan de bodem vruchtbaar maakt voor het volgende seizoen. Het is in ieder geval uiterst indrukwekkend wat die mannen doen en je krijgt het gevoel dat ze echt wel gek zijn.

Een volgende bestemming binnen Vanuatu waar ik kennis mee maak, is Tanna Island, weer een totaal andere ervaring! Je hebt er verschillende prachtige snorkelsites met kleurrijke koraalwanden.
Vanuit het Whitegrass Resort waar ik verblijf, huur ik een fiets voor een halve dag en ga op weg naar de "hoofdstad"; 12 km over hobbelige wegen. Ze hebben er niet één stukje geasfalteerde weg.

Alleen reizen kan eenzaam lijken, maar het brengt je veel sneller met mensen in contact. Ik praat met enkele studentes, dames en mannen onderweg. Vooral de vrouwen vinden het hilarisch als ik op de fiets voorbij kom. Blijkt achteraf dat ze niet gewoon zijn van een vrouw op een fiets te zien. Ik heb er ook maar 1 iemand anders op de fiets gezien. Ondanks dat de mensen nog armer zijn op Tanna Island zijn ze ook hier super vriendelijk. Het is boeiend om een inzicht in hun levenswijze te krijgen tijdens de gesprekken.

Maar hét icoon op Tanna Island is de Yasur vulkaan! Een stevige 4x4-rit over uitgewassen wegen (door de hevige regenval) brengt ons bij een rivier. Het is twijfelachtig of we deze wel kunnen oversteken met het voertuig door de sterke stroming na de regenval. Maar we zijn al zo dicht bij de vulkaan … Uiteindelijk wil onze chauffeur het toch wagen. Na nog een korte rit over de lavavelden met een mystiek hinterland komen we aan de voet van de Yasur-vulkaan. Gewapend met onze fototoestellen en zaklampen starten we de beklimming tot aan de vulkaanrand. Je voelt er de trillingen bij de ontploffingen in de krater. Deze worden gevolgd door een uitbarsting van gloeiende lavarotsen die verticaal omhoog gespuwd worden.

Het wordt nog indrukwekkender eens de zon onder is en het helemaal donker is. Nergens ter wereld kun je zo dicht bij een actieve vulkaan komen! Het is gewoon fenomenaal en letterlijk overdonderend! Een vuurwerk kan er niet aan tippen. Een achtergrond die net uit Jurassic Park geplukt lijkt met volle maan, maakt de unieke ervaring compleet.

Espiritu Santo biedt opnieuw iets nieuws. Dit is wel dé bestemming voor duikers. Het wrak van de President Coolidge is een waar onderwaterparadijs. Op het eiland kun je ook tochten maken in een typische outrigger kano naar "Blue Holes". Het eiland heeft ook talrijke prachtige verlaten stranden waar je kunt snorkelen.

Ik maak er verder ondermeer ook een dagtrip naar Millennium Cave … als dat geen ervaring is! Een rit voert ons het binnenland van het eiland in, waarbij we langs afgelegen dorpen komen. Plots kunnen we niet meer verder met het busje en is het een half uur stappen naar het dorp waar onze wandelgidsen ons vervoegen. Vanaf hier brengt een stevige voettocht van 1u20min ons door de jungle. De niet vlakke paden zijn glibberig en we moeten ook meerdere ladders op en af. Vooraleer we de “Millennium Cave” mogen betreden worden onze gezichten beschilderd als ritueel om ons veilig door de donkere grot te leiden. We dalen af in de grot en waden er met onze zaklampen over rotsen door de rivier. Een half uur door de imposante donkere grot is toch een avontuur. Daarna is het nog een half uur klimmen over en onder rotsen waarna we ons op zwembanden 45 minuten over de rivier laten drijven. Kletsnat maar voldaan van de stevige inspanning is het nagenieten van deze schitterende ervaring!!!


De charme van de lokale mensen maakt het plaatje compleet. Ze zijn zeer vriendelijk, niet opdringerig, uiterst geboeid door bezoekers maar toch ietwat verlegen. Ze hebben een fascinerende eerlijke omgang die hun flatteert.

Vanuatu kunt u als bestemming uitstekend combineren met Australië of Nieuw-Zeeland. Er zijn vlotte verbindingen vanuit Brisbane, Sydney en Auckland. Maar ook combinaties met andere Zuidzee-bestemmingen behoort tot de mogelijkheden.Voor meer informatie kunt u de betreffende pagina uit onze brochure hier bekijken en één van onze specialisten contacteren.