Als u problemen ondervindt om deze pagina te lezen, lees hem dan online op:
Oceania News - Uitgave september 2005
www.aussietours.be blt Oceania News - Jaargang 6 - Uitgave november 2008  
.
.
.
back to newsletter

 

Aussie Girl Down Under – Els maakt een sneeuwlanding op de gletsjer van Fox Glacier

 

Een magische, surrealistische ervaring. Ik kan geen andere woorden vinden voor het gevoel dat je hebt als je met de helikopter landt op de imposante eeuwenoude gletsjer van Fox Glacier.

 

28/04/2008

Op weg naar Fox Glacier keken mijn ma en ik spannend naar de bewolkte hemel boven ons. We verheugden ons al een week op de spectaculaire helikoptervlucht boven de gletsjers, maar wisten ook dat deze heel sterk weersafhankelijk was. We hadden dus wat geluk nodig want onze vlucht was gepland voor de volgende morgen en de online weersvoorspellingen zagen er niet veelbelovend uit. Bij aankomst in Fox Glacier ontdekten we steeds meer blauw in de hemel en beslisten we om even binnen te lopen bij het kantoor van ‘Glacier Helicopters’ om er ons licht op te steken. Een vriendelijke mevrouw wist ons te vertellen dat er die dag nog geen helikopters vertrokken waren omwille van de bewolking en sterke wind. Er stond wel nog een mogelijke vlucht gepland later op de middag met de hoop dat deze alsnog zou kunnen doorgaan.

We besloten niet te wachten tot de volgende dag en onze kans te wagen later die middag. En de weergoden waren ons gunstig gezind. Toen we een uur later op onze afspraak verschenen wist de mevrouw van ‘Glacier Helicopters’ ons glunderend te vertellen dat wij twee en nog twee Australische toeristen konden vertrekken voor onze helikoptervlucht. Gezien niemand kandidaat was om vooraan bij de piloot te zitten, nam ik van deze kans gretig gebruik om dit plaatsje in te nemen.

De ganse vlucht was een ware lust voor het oog, een opeenvolging van reusachtige bergen, adembenemende gletsjers en surrealistische meren. De Zuidelijke Alpen van Nieuw-Zeeland zijn 720 km lang. De hoogste en meest majestueuze van deze bergen zijn Mt. Cook (Aoraki – 3.754 m) en Mt. Tasman (3.497m). De ijsvorming is de belangrijkste krachtfactor geweest voor de ontwikkeling van de diverse valleien in deze solide bergformaties. De langste van deze gletsjers is de Tasman Glacier, die 27 km lang is en op zijn steilste punt met 65 cm per dag verschuift. Op de Westkust domineren Franz Josef en Fox Glacier het landschap. Ze starten op 2.700 m en komen steil naar beneden tot op 260m, waar ze eindigen middenin het gematigde regenwoud van de Westkust. Franz Josef Glacier is 10 km lang en Fox Glacier 13 km.


Wanneer je boven deze mastodonten vliegt, bekruipt je een gevoel van nietigheid. De kracht van de natuur overrompelt je en je bent dusdanig onder de indruk dat je bijna vergeet al dit moois op de gevoelige plaat vast te leggen. Het hoogtepunt van deze tocht is de sneeuwlanding op één van de hoog gelegen valleien. De oneindige vlaktes sneeuw, de pure schakeringen van maagdelijk witte sneeuw, een ijsblauwe hemel en de meest pure lucht die je longen ooit binnenzogen, maken het geheel tot een onvergetelijke ervaring die voor eeuwig een onuitwisbare indruk op ons zal nalaten.Tip van Els
: De nabijheid van de hoge bergen bij de Tasman Sea en de overheersende sterke westelijke wind maken dat deze regio onderhevig is aan zeer extreme weersomstandigheden. Die zijn ook verantwoordelijk voor de creatie van deze extreme natuurpracht. Nadeel is natuurlijk dat de aangeboden excursies zoals helikoptervluchten met sneeuwlanding en de populaire heli-hike geregeld geannuleerd worden omwille van de ongunstige weersomstandigheden. Wilt u meer zekerheid dat u deze prachtige ervaring niet moet missen, dan raden wij u aan voldoende tijd te voorzien in dit gebied.

 

Uiteraard kan u deze excursies op voorhand laten boeken bij Aussie Tours. Mocht de excursie niet kunnen doorgaan omwille van het ongunstige weer, dan betalen wij u 100% terug !