Als u problemen ondervindt om deze pagina te lezen, lees hem dan online op:
Oceania News - Uitgave september 2005
www.aussietours.be blt Oceania News - Jaargang 6 - Uitgave november 2008  
.
.
.
back to newsletter

 

Aussie Girl Down Under - Heidi verkent Papua New Guinea ... een nieuw avontuur!

 PAPUA NEW GUINEA, of gewoon kortweg PNG … een nieuw avontuur !

Met Air Niugini vliegen we vanuit Singapore naar Port Moresby, de hoofdstad van PNG.

We schuiven er na aankomst aan bij de “visa on arrival” balie. Het is wel grappig dat je enkel geld (de lokale munt Kina) kunt wisselen eens je door de paspoortcontrole bent. Dus paspoort afgeven, geld wisselen en paspoort mét visum terug ophalen. We worden onmiddellijk ondergedompeld in de PNG sfeer en het PNG levensritme...

Port Moresby is niet de uitgelezen locatie om zich lang op te houden en we reizen dezelfde dag dan ook nog door naar EAST NEW BRITAIN.


Hier vinden we de zustersteden Kokopo en Rabaul. Rabaul was het oorspronkelijke bruisende centrum van East New Britain met een diepe haven die uitstekend was voor vrachtschepen. Maar bij de uitbarsting van de vulkanen Tavurvur en Vulcan in 1994 verdween de helft van de stad onder de as. De meeste commerciële activiteiten verhuisden daarna naar Kokopo dat vrij westers is en een zeer ontspannen sfeer uitstraalt.


De nog steeds actieve vulkaan Tavurvur domineert de horizon en in het seismologisch centrum in Rabaul krijgen we een duidelijk inzicht in de vulkanische activiteit van de regio. De provincie heeft ook een boeiende geschiedenis uit Wereld Oorlog II … getuigen ervan zijn ondermeer het Bitapaka War Cemetery en de tunnels waar de Japanners hun boten in verborgen.

Bij Pigeon Island voor de kust gaan we heerlijk snorkelen. De prachtige koraalmuur herbergt talrijke kleurrijke vissen. Ook duikliefhebbers kunnen hier in de buurt hun hartje ophalen bij de koraalriffen of scheepswrakken.

Na onze boeiende verkenning van het Gazella Peninsula in East New Britain vliegen we via Port Moresby naar Goroka in de EASTERN HIGHLANDS. De stad, op 1.600 meter hoogte, is gebouwd rond de luchthaven. In de ganse stad en op de kleurrijke markt heerst een opvallende bedrijvigheid.


De gevarieerdheid van de stad en de omliggende regio is indrukwekkend. Tijdens de wandeling naar de top van Mt. Gurupoka leren we meer over de lokale legendes en het geloof. In het JK McCarthy Museum krijgen we niet enkel een inzicht in de geschiedenis van de eerste pioniers maar zien we ook een uitgebreide verzameling van authentieke gebruiksvoorwerpen. Proeven van de Goroka koffie is vanzelfsprekend ook een must op ons programma.

Maar de Highlands in PNG zijn enerzijds vooral bekend om de rijke en gevarieerde vogelwereld en anderzijds voor de fascinerende culturen.

We reizen over land naar Mount Hagen in de WESTERN HIGHLANDS. Langs de weg zien we overal kleine leefgemeenschappen. De mensen wonen er in eenvoudige hutten en leven “van het land”.

Onderweg bezoeken we verschillende dorpen die één voor één hun eigen authentieke cultuur hebben en telkens een nieuw boeiend verhaal. Het indrukwekkendst zijn wel de “mudmen” die met hun zware (15 à 20 kg) maskers de vijand probeerden af te schrikken.

De stad Mount Hagen ligt in de uitgestrekte Wahgi-vallei. Wij verblijven in de uniek gelegen Rondon Ridge Lodge die over de vallei uitkijkt. Hier is het echt alsof we op de top van de wereld verblijven. Het is een uitstekende regio’s voor trekkings.

De bloeiende thee- en koffieteelt heeft snel verandering gebracht in de traditionele levensstijl in Mount Hagen. Maar dit doet geen afbreuk aan de beleving van en het respect voor de lokale stamtradities!

Vanuit Mount Hagen vliegen we met een klein chartervliegtuig (8 personen) naar Karawari in de SEPIK regio. Geen idee wat ons hier te wachten staat. Dit is letterlijk een trip naar “the middle of nowhere”. We landen op een airstrip in gras vlakbij de rivier en worden opgewacht door lokale mensen die nog steeds geboeid zijn als er een vliegtuig landt. De helft van de kinderen loopt er gewoon naakt rond. We bevinden ons hier in het meest onherbergzame gebied van het land … een wonderland van mooie kuststroken, indrukwekkende riviersystemen en bergketens. De Karawari Lodge ligt majestueus op een heuvelrug temidden van dicht regenwoud met zicht op de rivier.

Per boot gaan we verschillende dorpen langs de rivier bezoeken. De mensen leven er enorm eenvoudig. Hun dagelijkse bezigheid bestaat vooral uit het omhakken van de sagopalm waaruit een soort meel gewonnen wordt. Met dit meel worden een soort tortilla’s en pudding gemaakt die het grootste deel van hun dagelijkse voeding vormen. Waar mogelijk worden er ook nog wat groenten geteeld. De enige commerciële activiteit die de bevolking hier heeft, is de verkoop van handgemaakte kunst aan de bezoekers. Door de geïsoleerdheid van deze regio is het niet evident voor de kinderen om er school te lopen. Er zijn wel een aantal scholen maar veelal worden geen leraars gevonden. In één van de dorpen ontmoeten we een échte lokale held. Deze man heeft de kans gehad om in Amerika te studeren en is naar z’n “roots” terug gekeerd om er de kinderen een opleiding te geven. Hij is zo gedreven om de regio vooruit te helpen. Het zet ons wel even met de voeten op de grond …

De Karawari Lodge vormt ook het vertrek/eindpunt van de Sepik River Cruise. We hebben geluk, de boot vaart op het ogenblik niet uit omwille van onderhoud en we kunnen die dan ook even bezoeken. Aan boord van de MV Sepik Spirit reist u met max. 18 personen in 9 kajuiten over het uitgestrekte rivierensysteem. U bezoekt onderweg verschillende en heel verscheiden dorpen in de meest ongerepte regio van het land. De authenticiteit laat zeker een diepe indruk na!

Nog steeds in de roes van de Sepik vliegen we via Mount Hagen terug naar Port Moresby …


PNG is een waar paradijs voor ontdekkers! De diversiteit van de verschillende regio’s in het land, maakt dat je er kunt genieten van sterk uiteenlopende ervaringen. Z’n schitterende panorama’s variëren van ongerepte koraalatollen over uitgestrekte rivier- en deltavlaktes tot ongerept regenwoud.

De verscheidenheid van het land weerspiegelt zich ook in de 800 verschillende talen die er gesproken worden evenals in de verschillende culturen, van de Highland culturen gebaseerd op de imitatie van de paradijsvogel tot de offerceremonies van de Sepik-stammen. De vriendelijkheid en openheid van de dorpsbevolking is opmerkelijk.

Wacht niet langer en ontdek PNG … weg van de platgetreden paden…!

TIP : Jaarlijks zijn er terugkerende culturele festivals.

Het is aangewezen om niet op eigen houtje rond te reizen in Papua New Guinea. Aussie Tours staat u graag bij bij het samenstellen en reserveren van uw volledig reisprogramma op maat.


Klik hier voor meer info.