Als u problemen ondervindt om deze pagina te lezen, lees hem dan online op:
Oceania News - Uitgave september 2005
www.aussietours.be blt Oceania News - Jaargang 4 - Uitgave oktober 2006  
.
.
.
back to newsletter

Regio in de kijker - Australië: Great Ocean Road

 

De legendarische Great Ocean Road begint in Torquay, zo'n 75 km ten westen van Melbourne, en eindigt 300 km verderop in Port Fairy. Het is een heerlijke route die een verbinding vormt tussen mooie kustplaatsen als Lorne, Apollo Bay, Warrnambool en Port Fairy. Na elke bocht ontvouwt zich telkens een nieuw panorama. Bij mooi weer, kleurt de zon de oceaan in allerlei schakeringen van blauw en groen en de onregelmatige kalksteenrotsen zijn er oogverblindend wit.

 

Tussen de kliffen door vind je de mooiste stranden. Zo ligt aan het begin van deze kustweg Bell's Beach. Dit is één van de surfmekka's van Australië en een prima plaats om de oceaanrit te starten.
De Great Ocean Road is ontstaan na de Eerste Wereldoorlog. Australische soldaten hadden meegevochten in deze oorlog aan de kant van de Engelsen. Als eerbetoon aan deze soldaten besloot men een weg aan te leggen langs de zuidkust van Victoria. Na jarenlang met pikhouwelen en een economische crisis, werd de Great Ocean Road in 1932 voltooid.

 

Ten westen van Apollo Bay ligt Otway National Park, hier vind je regenwoud, eucalyptusbossen en metershoge varens. Even verder ontdek je Port Campbell National park, met een indrukwekkende natuur. Langs de kust zijn verschillende spectaculaire natuurverschijnselen te zien. Deze zijn het resultaat van duizenden jaren erosie door wind, regen en zeewater. De ‘Gibson Steps’ leiden naar ‘Gibson Beach’, een verlaten strand met zeer gevaarlijke branding. Van het strand af kan je omhoogkijkend zien hoe steil en groot de kliffen wel werkelijk zijn.

 

 

 

De populairste attractie van de Great Ocean Road is ongetwijfeld de rotsengroep “The Twelve Apostles”. Loodrecht rijzen deze kalkstenen rotsblokken uit de zee en maken de kust nog fotogenieker dan deze al was. Probeer deze rotsen tijdens zonsop- en ondergang te bezoeken want dan zijn ze echt adembenemend.

 

 

 

Deze rotsen werden ongeveer 20 miljoen jaar geleden gevormd door de erosie van de zee. Hoewel de naam van deze beroemde rotsformatie aan de Australische zuidkust doet vermoeden dat er twaalf ‘apostelen’ te zien zijn, waren dit er in werkelijkheid slechts negen.

 

Maar...  toen waren er nog maar acht! Op 3 juli 2005 is er één van de beroemde Twaalf Apostelen geïmplodeerd. De 50-meter hoge kalkstenen rots is in elkaar gestort als gevolg van een natuurlijk proces, wat dus vroeg of laat ook het einde zal betekenen van de resterende 'acht Apostelen'.
Nabij Port Campbell vind je Loch Ard Gorge, de allermooiste plek van Port Campbell National Park. Dit plaatsje werd genoemd naar het schip ‘Loch Ard’, dat er in 1878 is vergaan. Er waren slechts 2 overlevenden. Het zachte gele licht van de late middagzon accentueert de verschillende kleuren van de lagen waaruit de steile kliffen opgebouwd zijn: geel, wit, donker rood, grijs. Dit maakt de plaats zo betoverend mooi.

 

De natuur tastte niet alleen de Twaalf Apostelen aan, want bij Peterborough stortte in 1990 zonder enige waarschuwing de boog van de London Bridge in. Dit was een kalkstenen natuurlijke brug tussen land en rots. Stel uw bezoek dus zeker niet lang meer uit, want de zee snoept steeds meer stukken van de unieke kust weg.

Wanneer je Warrnambool bereikt is de Great Ocean Road al ten einde. Deze plaats is gekend als Shipwreck Coast. Het heeft zijn naam te danken aan meer dan 700 gezonken schepen. Waarvan velen nu nog te bezichtigen zijn.

Uiteindelijk stranden we in het charmante kustplaatsje Port Fairy, het vissersdorpje herinnert met zijn kleine huisjes aan de bloeitijd van de walvisvaart in de 19de eeuw.