Als u problemen ondervindt om deze pagina te lezen, lees hem dan online op:
Oceania News - Uitgave september 2005
www.aussietours.be blt Oceania News - Jaargang 6 - Uitgave oktober 2008  
.
.
.
back to newsletter

 

Jacques Brel en de Markiezeneilanden.

 


Het immense talent van Jacques Brel is algemeen bekend. Hij was de grootste Franstalige zanger in België van de afgelopen eeuw. Wat niet veel mensen weten, is dat hij ook een enorme passie had voor vliegtuigen. Dit bracht hem naar de Markiezeneilanden in Frans-Polynesië, waar hij tot op het einde van zijn leven zou blijven. Op deze eilanden is hij beter gekend als “de man met het vliegtuig” dan als de zanger. Met de “Jojo”, een tweemotorig vliegtuig, verbond hij deze van de wereld afgesloten eilanden onderling door aan de bevolking post, proviand en geneesmiddelen te brengen.


Op 9 oktober 2008 werd niet alleen in België maar dus ook op de Markiezeneilanden de 30ste verjaardag van het overlijden van Jacques Brel herdacht. In Atuona op het eiland Hiva Oa is de vliegclub “Aéroclub des Marquises – Jacques Brel” geopend om het werk van Brel verder te zetten en bekend te maken. Dit project heeft Brel zelf jammer genoeg nooit kunnen afwerken.


Brel heeft dus geruime tijd op de Markiezeneilanden gewoond. Deze archipel bevindt zich ongeveer 1500km ten noordoosten van Papeete, vlakbij de evenaar. Er zijn een tiental bergeilanden zonder koraalriffen, waarvan er zes bewoond zijn en die onderverdeeld worden in een ‘groep noord’ en een ‘groep zuid’. Dit is een mythische plek waar de tijd is blijven stilstaan. Je maakt er kennis met een unieke beschaving die zorgvuldig een aantal voorvaderlijke tradities koestert, mensen die geboren zijn met een gevoel voor gastvrijheid. De natuur is er nog ongerept, met duizelingwekkende watervallen, spitse toppen en bergen die toegedekt zijn met een groen deken. De kokospalmbossen komen tot aan de rand van de okerkleurige of zwarte stranden.Hiva Oa, waar Brel begraven ligt, is het belangrijkste eiland van de zuidelijke groep eilanden. Paul Gauguin is een andere bekende die hier zijn toevluchtsoord gevonden heeft. Dit jaar heeft men in Atuona, in de baai van Taaoa, een interessant cultureel centrum rond Paul Gauguin ingewijd, op de plaats van zijn vroegere huis. Een “bedevaartreis” brengt u ook naar het graf van deze twee op het Cimetière du Calvaire. Hiva Oa is één grote tuin met een ongelooflijke en uiterst weelderige plantenrijkdom.
Nuku Hiva is het grootste eiland van de archipel. Het wordt gedomineerd door een vulkanische bergketen en diverse landtongen, kapen en baaien waar zich kleine dorpen nestelden. Nuku Hiva bezit de meest indrukwekkende overblijfselen van de oude beschavingen. Niet te missen zijn de twee ‘Marae’ van Paeke met ettelijke honderden petrogliefen die nog steeds de makers van tiki-beelden inspireren en ook als voorbeeld dienen voor de kunstige lichaamstatoeages die de jongste jaren opnieuw zeer populair zijn geworden. De natuur is hier ronduit spectaculair. De Hakaui waterval is met zijn 350 meter de derde hoogste waterval ter wereld.


De Markiezeneilanden kunt u ondermeer bereiken met de Aranui III van/naar Papeete. Dit is geen typisch cruiseschip, maar een vrachtschip die ook reizigers meeneemt op ontdekking door de Markiezeneilanden. Dit comfortabel gecombineerd vracht- en passagiersschip biedt plaats aan 200 passagiers en is uitgerust met een zwembad, fitnessruimte, een groot zonnedek en een bibliotheek. In de eetzaal is het menu even afwisselend als het panoramische uitzicht. U kunt ook met een drankje relaxen in de 2 bars of lounges. Overnachtingen zijn mogelijk in slaapzalen, standaard of deluxe hutten en Sun of Star deck suites. Aan boord heerst een ongedwongen sfeer. Tijdens de stops op de verschillende eilanden worden voor de passagiers excursies aan land georganiseerd om hen op die manier kennis te laten maken met deze fraaie eilandenwereld.

 

Hier vindt u meer info over de Aranui III.