Aussie ToursContacteer ons voor een afspraak: 051 705 611

Jump over navigation
Trip
Reiscafe

Home > Bestemmingen > South Pacific > Algemene info & tips > Algemene info

 

Algemene info

Ligging
De Cook eilanden bestaan uit 15 eilanden, verdeeld over een oppervlakte van 2 miljoen vierkante kilometer. Ze liggen in het centrum van de Polynesische Driehoek met Tonga en Samoa in het westen en Frans-Polynesië in het oosten. De eilanden bevinden zich in dezelfde tijdzone en zijn even ver verwijderd van de evenaar als Hawaii, alleen zuidelijker gelegen.

 

Bevolking
De eilandengroep heeft ongeveer 19.700 inwoners, waarvan er ca. 13.200 op Rarotonga wonen.

 

Cultuur
De tradities op de Cookeilanden zijn in tegenstelling tot andere eilanden in de South Pacific wat verloren gegaan en dit grotendeels door de nabijheid van Nieuw-Zeeland. Door het heen- en weer reizen tussen beide eilanden zijn lokale tradities langzaam verdwenen. Op de afgelegen eilanden van de “Cooks” zoals Atiu, Mauke, Mangaia en de noordelijke atollen houden deze tradities wel stand. Het leven is uiterst rustig en speelt zich af in een “village” met bijhorende “chief”. De “chief” of “Ariki” is ook diegene die bepaalt wie welk land krijgt toegedeeld.

 

Talen
De meeste inwoners spreken Maori, maar de tweede taal, Engels wordt door iedereen gesproken.

 

Paspoort/Visa
Belgen en Nederlanders hebben voor een bezoek een geldig paspoort, een geldig doorreisticket en voldoende financiële middelen nodig, als het verblijf niet langer is dan 31 dagen.

 

Inentingen
Voor bezoekers uit Europa zijn geen inentingen nodig. Op de Cook-eilanden is medische verzorging aanwezig.

 

Vluchten en vliegverbindingen
Door Air New Zealand wordt op Rarotonga, de internationale luchthaven, gevlogen. Tussen de eilanden worden de vluchten verzorgd door Air Rarotonga.

 

Vluchttoeslagen/vertrekbelasting/GST
Voor meer informatie surf naar www.cook-islands.com

 

Quarantaine/natuurbescherming
Voor meer informatie surf naar www.cook-islands.com

 

Valuta en betaalmiddelen
De munteenheid is de Nieuw-Zeelandse Dollar. Contant geld kunt u bij de twee bankautomaten van het ANZ (luchthaven van Avarua) opnemen (24/24).

 

Klimaat/reistijd
Het weer op de Cook eilanden is het hele jaar door zonnig en warm. Van juni tot augustus is het iets koeler (26°C) en van november tot maart is het hete seizoen (30°C) met iets meer tropische regenval.

 

Tijdsverschil
In de Cook eilanden is het 12 uur vroeger dan bij ons.

 

Verkeer
Op de Cook eilanden wordt links gereden. Als u een auto of brommer wilt huren moet u bij het politiebureau van Avarua een rijbewijs ophalen (verkrijgbaar op vertoon van uw eigen rijbewijs). Op Rarotonga rijden overdag van maandag tot zaterdag elk uur bussen. Auto‘s, fietsen en brommers kunnen bij hotels of verhuurbedrijven gehuurd worden.

 

Fauna/flora
De enige inheemse landzoogdieren zijn de Flying Foxes. Deze vleermuizen komen enkel voor op de eilanden Mangaia en Rarotonga. Alle andere zoogdieren op de Cook Islands werden door de eerste inwoners ingevoerd. Er zijn verschillende inheemse vogelsoorten op de Cooks waaronder de “kopeka” met zijn habitat op het eiland Atiu. De fanatieke vogelliefhebber kan terecht op het beschermde vogeleiland en nationaal park Suwarrow, de biotoop van grote kolonies zeevogels of takitea’s.
De riffen en lagunes van Rarotonga en Aitutaki bezitten eveneens een rijkdom aan tropische vissen en andere zeedieren zoals manta’s, zeeschildpadden, vlindervissen en zwartpuntrifhaaien. Walvissen kan je hier jaarlijks “spotten” tussen juli en oktober.

 

Mijn reismand
U hebt 0 items in uw reismand (Ga naar reismand)
Open

Hier vindt u een overzicht van alle bezienswaardigheden, accommodaties en/of excursies die u leuk vindt.    U kan dit overzicht doorsturen naar uw reisgezel, familie of vrienden om zo uw reisplannen samen te bespreken.    Zijn uw plannen al helemaal concreet, dan kan u hier uw persoonlijke reisofferte aanvragen.    Vindt u het moeilijk om zelf keuzes te maken, dan staan onze specialisten u graag met raad en daad bij voor het uitwerken van een individuele reis op uw maat.    Contacteer ons voor een uitgebreid adviserend gesprek op ons kantoor. Met de nodige passie creëren wij uw droomvakantie!

Aussie Tours - Koestraat 187 - 8800 Roeselare - Tel. +32 51 705 611 - Lic. 1085 - info@aussietours.be