Aussie ToursContacteer ons voor een afspraak: 051 705 611

Jump over navigation
Trip
Reiscafe

Home > Bestemmingen > South Pacific > Algemene info & tips > Algemene info

 

Algemene info

Ligging
Samoa bestaat uit 2 grote vulkaaneilanden. Naast beide hoofdeilanden behoren nog meerdere eilandjes tot Samoa. Het oostelijk gelegen American Samoa van de archipel behoort tot de U.S.A.

 

Bevolking
Ca. 192.000 inwoners verspreid over de 10 eilanden. De Samoanen zijn nog traditionele Polynesiërs. Hun dagelijkse leven (Fa’a Samoa) is gebaseerd op 3 peilers: de Matai (Chief), Aiga (de grote familie) en de kerk.

 

Cultuur
De cultuur in Samoa of beter gezegd 'Faa Samoa' is nog sterk traditioneel. Het is aangewezen om bij het bezoek aan dorpen en kerken de tradities te respecteren.
Vermijd wandelingen tussen 18.00u en 19.00u want dan vindt hun “evening prayer curfew” plaats, een belsignaal (d.m.v. het blazen op een schelp) maakt een einde aan dit ritueel.
Respecteer de zondag. Niettegenstaande dat de meeste toeristische attracties ook op zondag open zijn, wordt verwacht dat deze dag rustig verloopt.
Kleding met “teveel bloot” wordt weinig geapprecieerd. Vrouwen wordt aangeraden een lavalava (sarong) te dragen i.p.v. een short of broek, zeker indien zij kerken bezoeken.
Schoenen dient men uit te doen bij het binnentreden van een fale. Blijf niet rechtstaan in een fale als ouderen neerzitten. Indien u neerzit, voorkom dan dat u voeten wijzen in de richting van anderen. Geef geen geld aan kinderen, zelfs niet als ze het vragen. Bij twijfel, vraag raad aan uw host of village member.
De traditionele dans en zang wordt zeer sterk in ere gehouden en kunt u zien tijdens een culturele FiaFia avond.

 

Talen
Samoa behoort tot de weinige landen in de Pacific die een uniforme taal, het Samoaans, hebben. Daarnaast is het Engels de voertaal.

 

Paspoort/Visa
Voor bezoekers uit België en Nederland die tot 60 dagen blijven, zijn een retourticket en een paspoort, dat tenminste tot 6 maanden na het verblijf geldig is, verplicht.

 

Inentingen
Er zijn geen inentingen verplicht.

 

Vluchten en vliegverbindingen
Vluchten met Pacific Blue, Air Pacific en Air New Zealand op Faleolo, de luchthaven van Samoa.

 

Vluchttoeslagen/vertrekbelasting/GST
Vertrekbelasting van ST 45 per persoon ouder dan 12 jaar.

 

Quarantaine/natuurbescherming
Voor meer informatie surf naar www.visitsamoa.ws

 

Valuta en betaalmiddelen
1 Tala = 100 Seni. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants en winkels. Traveller Cheques kunnen in banken/hotels worden omgewisseld. Geldautomaten in Apia en op Savaii.

 

Klimaat/reistijd
Naar tropische normen heerst hier een echt aangenaam klimaat. In de regentijd van november tot april is het vochtiger en heter met korte, hevige regenval. De beste reistijd is van mei tot oktober omdat het minder regent en de temperatuur door de aanhoudende, zuidwestelijke wind aangenaam is. Gemiddelde temperatuur 29°C, aan de kust iets koeler.

 

Tijdsverschil
De plaatselijke tijd is GMT-11 uur. Dit betekent dat het in Midden-Europa 12 uur (in de zomer 13 uur) later is dan op Samoa.

 

Verkeer
Om een auto te besturen op Samoa dient u uw rijbewijs te valideren bij het ministerie van Transport en Infrastructuur in Apia. Kostprijs +/- ST$12. Sommige verhuurbedrijven assisteren u hierbij. Op Samoa wordt links gereden. Een andere leuke manier om de eilanden te verkennen is met een lokale bus. Tussen de hoofdeilanden vaart ook een veerboot.

 

Fauna/flora
Het tropische klimaat en de vruchtbare bodem zorgt voor een brede waaier aan tropische regenwouden en moerassen. De flora bestaat vooral uit vleermuizen (flying fox), vogels, hagedissen, dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden. De eilandriffen bieden een thuis voor 900 verschillende vissoorten en meer dan 200 soorten koraal.

 

Mijn reismand
U hebt 0 items in uw reismand (Ga naar reismand)
Open

Hier vindt u een overzicht van alle bezienswaardigheden, accommodaties en/of excursies die u leuk vindt.    U kan dit overzicht doorsturen naar uw reisgezel, familie of vrienden om zo uw reisplannen samen te bespreken.    Zijn uw plannen al helemaal concreet, dan kan u hier uw persoonlijke reisofferte aanvragen.    Vindt u het moeilijk om zelf keuzes te maken, dan staan onze specialisten u graag met raad en daad bij voor het uitwerken van een individuele reis op uw maat.    Contacteer ons voor een uitgebreid adviserend gesprek op ons kantoor. Met de nodige passie creëren wij uw droomvakantie!

Aussie Tours - Koestraat 187 - 8800 Roeselare - Tel. +32 51 705 611 - Lic. 1085 - info@aussietours.be