Aussie ToursContacteer ons voor een afspraak: 051 705 611

Jump over navigation
Trip
Reiscafe

Home > Bestemmingen > South Pacific > Algemene info & tips > Algemene info

 

Algemene info

Ligging
De archipel Vanuata strekt zich uit over 1.300 km in de Zuidzee en behoort tot Melanesië. Het bestaat in totaal uit 83 eilanden, de meeste van vulkanische oorsprong. Talrijke eilanden zijn onbeduidend klein. De grootste zijn Espiritu Santo en Malakula.

 

Bevolking
De bevolking van de republiek Vanuatu bestaat voor 98 % uit Melanesiërs.

 

Cultuur
In de meeste dorpen op Vanuatu leven de inwoners nog op traditionele manier. Door de grote werkloosheid leven talrijke mensen nog “from the land” en staan ze dus in voor hun eigen levensbehoeftes. Sommige dorpen zijn zeer afgelegen maar kunnen tijdens tours wel bezocht worden; meestal wordt hiervoor toegangsgeld gevraagd. De “Toka” dans van Tanna, de “ Kano” dans van Gaua zijn enkele voorbeelden van dansvoorstellingen die worden voorgesteld door de lokale inwoners. Een niet te missen spektakel zijn eveneens de “luchtduikers” van Pentecost (april – juni), de eerste bungee springers ter wereld. De “luchtduikers” maken een “dodensprong” van een 30m hoge stelling waarbij hun voeten gebonden zijn aan boomlianen. Slechts een paar centimeters boven de grond worden ze weer omhoog getrokken. Dit is een dankritueel voor een rijke oogst. Ieder eiland wordt gekenmerkt door z’n culturele eigenheid.

 

Talen
De bewoners spreken overwegend Bislama (Creools, Pidgin English of Lingua Franca). Engels en Frans zijn de officiële talen.

 

Paspoort/Visa
Belgen en Nederlanders dienen in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat nog 6 maanden geldig is bij terugkeer. Daarnaast is ook een doorreisticket vereist. Een visum is niet nodig voor een verblijf van max. 1 maand.

 

Inentingen
Er zijn geen inentingsvoorschriften. In Port Vila en Luganville is er een hospitaal. Een inenting raden we aan tegen tetanus, difterie en Hepatitis A. Verder wordt ook een malariakuur aanbevolen. Neem ruim voor vertrek contact op met uw huisarts of de tropenzorg.

 

Vluchten en vliegverbindingen
U bereikt de internationale luchthaven Bauerfield in de hoofdstad Port Vila, vanuit Australië of Nieuw-Zeeland. Er zijn ook verbindingen met andere eilanden in de Zuidzee.

 

Vluchttoeslagen/vertrekbelasting/GST
Voor meer informatie surf naar www.vanuatutourism.com

 

Quarantaine/natuurbescherming
Voor meer informatie surf naar www.vanuatutourism.com

 

Valuta en betaalmiddelen
1 Vatu = 100 Centimes. Gebruikelijke kredietkaarten zoals VISA en Mastercard worden aanvaard. Er zijn banken en bankautomaten in de internationale luchthaven, in Port Vila en in Luganville.

 

Klimaat/reistijd
Het klimaat is tropisch en door de zuidoostelijke passaatwinden van mei tot oktober aangenaam warm, tot 26°C. De regentijd loopt van november tot april. In deze periode komen ook vaker wervelstormen voor. De warmste temperaturen heersen in januari met zo‘n 27 à 30°C. De beste reistijd is van april tot oktober.

 

Tijdsverschil
In Vanuatu is de lokale tijd 10 uur vooruit op de Midden-Europese tijd.

 

Verkeer
In de hoofdstad Port Vila, Luganville en Espirito Santo rijden bussen en taxi‘s. Voor boottransport moet men veel tijd nemen. Taxi‘s zijn duur maar prijsafspraken zijn van tevoren mogelijk. 75 % van de wegen zijn niet geasfalteerd. In Vanuatu wordt rechts gereden. Tussen de eilanden zijn er regelmatige vliegverbindingen met Air Vanuatu.

 

Fauna/flora
Ondanks de tropische wouden kent Vanuatu weinig planten- en dierensoorten.
Er zijn geen grote zoogdieren, giftige slangen, of spinnen. Tot de inheemse reptielen behoort de “flowerpot slang” die enkel op Efate voorkomt. Er zijn verschillende soorten vleermuizen waarvan een 3-tal uniek aan Vanuatu en een 60-tal vogelsoorten.
Het gebied bezit een rijke onderwaterwereld met maar liefst 4.000 soorten weekdieren en vormt hiermee een waar paradijs voor duikers.

 

Mijn reismand
U hebt 0 items in uw reismand (Ga naar reismand)
Open

Hier vindt u een overzicht van alle bezienswaardigheden, accommodaties en/of excursies die u leuk vindt.    U kan dit overzicht doorsturen naar uw reisgezel, familie of vrienden om zo uw reisplannen samen te bespreken.    Zijn uw plannen al helemaal concreet, dan kan u hier uw persoonlijke reisofferte aanvragen.    Vindt u het moeilijk om zelf keuzes te maken, dan staan onze specialisten u graag met raad en daad bij voor het uitwerken van een individuele reis op uw maat.    Contacteer ons voor een uitgebreid adviserend gesprek op ons kantoor. Met de nodige passie creëren wij uw droomvakantie!

Aussie Tours - Koestraat 187 - 8800 Roeselare - Tel. +32 51 705 611 - Lic. 1085 - info@aussietours.be